Światowi kucharze jednogłośnie twierdzą, że 80% sukcesu w przyrządzeniu idealnego setka na
grillu to nie umiejętności a jakość mięsa.
Czy wiesz, że najdroższy stek na świecie sprzedany za tysiąc dolarów w restauracji Mu Ramen
w Long Island City, podany został na 400 dni po uboju? Wołowina powinna być sezonowana
ponieważ proces ten sprawia że mięso kruszeje oraz nabiera niepowtarzalnego smaku. Sciśle
określone warunki przechowywania (stała wilgotność oraz temperatura do 2 stopni Celsjusza)
sprawiają, że mięso dojrzewa podobnie jak dobre wino.
Przyrządzenie idealnego steku z perfekcyjnie wysezonowane wołowiny jest łatwiejsze niż
przyrządzenie jajecznicy !
Składniki:
- stek z sezonowanej na sucho wołowiny
- sól himalajska
Przepis:
- Wyciągnij mięso z lodówki min. 30 min przed smażeniem – nie marynuj ani nie
używaj soli! - Dokładnie umyj mięso a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Przed grillowaniem porządniej rozgrzej grill.
- Połóż delikatnie mięso na ruszcie i smaż 7 minut na każdej stronie (w zależności od
preferowanego stopnia wypieczenia smaż dłużej / krócej) - Po smażeniu dokładnie posyp mięso solą i odczekaj ok. 5 min – mięso musi
„odpocząć” aby było bardziej miękkie.
UWAGA
zmieniając stronę używaj szczypców, nie nakłuwaj mięsa bo straci aromat i soczystość!