Polecamy (sprawdzony i bardzo smaczny ) przepis
Butter chicken to maślany kurczak, który jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Potrawa jest połączeniem mięsa kurczaka, jogurtu, masła, śmietany i aromatycznych przypraw.
Składniki:
0,5 kg filetu z kurczaka
1 łyżka tartego imbiru
3 ząbki czosnkusól i pieprz
1 łyżka garam masala
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
1 cebula
przyprawy: mielona kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kolendra, chilli, cynamon, sól
⅓ szklanki nerkowców
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
½ szklanki bulionu
½ śmietanki 30%
biały ryż długoziarnisty
świeża kolendra
chlebek naan
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć imbirem, czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz przyprawą garam masala. Dodać jogurt i odstawić do lodówki na minimum 2h. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę oraz przyprawy i orzechy nerkowca. Smażyć kilka minut, następnie dodać bulion i pomidory. Po zagotowaniu zmiksować na gładki sos. Kurczaka usmażyć na łyżce oliwy, dodać sos i całość zagotować. Na końcu dobielić danie śmietanką, skroplić cytryną.
Podawać z ryżem, chlebkami naan oraz świeżą kolendrą.