Kto był we Włoskim Tyrolu ten na pewno zna ten niepowtarzalny smak !
Tiroler Gröstl to tradycyjna potrawa której aromat pozna każdy kto był we Włoskich górach.
Ziemniaki, łopatka wieprzowa i Tyrolski Speck to podstawa tego wyjątkowego dania.
Poniżej znajdziecie przepis oraz link do produktów, SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
7 ugotowanych ziemniaków
250g upieczonej łopatki wieprzowej
200g Tradycyjnego Tyrolskiego Specka
4 jaja1/2 papryki1,5 cebuli
Szczypta soliPieprz
1/2 Pęczaka natki pietruszki
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka mielonego kminku
Szczypta ostrej papryki
60g masła
SPECK -> https://miesododomu.pl/shop/oryginalny-tyrolski-speck/
Łopatka wieprzowa -> https://miesododomu.pl/shop/lopatka-wp-ekstra/
Przygotowanie:
Jaja -> https://miesododomu.pl/…/holcman-jaja-z-wolnego…/
PRZYGOTOWANIE:
1. Otwieramy hermetycznie zapakowanego Specka, cebulę kroimy w półplasterki, łopatkę kroimy w niewielkie kwadraciki, ziemniaki w półplasterki, a paprykę w paski.
2. Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy na maśle Speck przez 2-3 minuty, dorzucamy cebulę i krótko razem smażmy.
3. Dodajemy ziemniaki, podkręcamy mocniej płomień i podrzucając przesmażamy na złoto.
4. Dorzucamy łopatkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. W małym garnku gotujemy wodę. Filiżankę wykładamy folią spożywczą, wbijamy tam jajo i zawijamy folię tak, by jajko nie wypłynęło. Przygotowujemy w ten sposób 4 jaja. W gorącej wodzie gotujemy jaja, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne!
5. Układamy na talerzu porcję ziemniaków z mięsem i cebulą, na wierzch układamy jajo wyciągnięte z folii.
6. Dla lepszego smaku można dodać natkę pietruszki.Bardzo szybkie i pożywne danie dla każdego !!